SKŁADNIKI Krokiety: 4 kaszanki gryczane 2 łyżki musztardy Dijon 1 cebula garść drobno posiekanej pietruszki 1 jajko ok. 100 g panko* olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia sól, pieprz Purée jabłkowe: 4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu 4 łyżki octu jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej Salsa: 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości 3-4 duże ogórki kiszone 1 dojrzałe mango garść świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego ocet balsamiczny (opcjonalnie) Krokiety z kaszanki panierowane w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na jabłkowym purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych. Salsa z buraczków, mango i ogórków Ogórki obierz ze skórki i pokrój wraz z buraczkami w niedużą kostkę. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki tartej. Winne purée z szarej renety oraz słodko-kwaśna salsa wspaniale się z nimi komponuje i tworzy prawdziwie zaskakujące danie. Krokiety obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w panko i wrzucaj od razu na gorący olej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Kaszanki pozbaw flaków i umieść w misce razem z cebulką i natką pietruszki. Krokiety Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy (lub masła klarowanego).