Nigdy nie wyrzucaj pestek tych 10 owoców! Doskonale wpływają na zdrowie

Agnieszka
Zdrowie
02.07.2018 16:15
Nigdy nie wyrzucaj pestek tych 10 owoców! Doskonale wpływają na zdrowie

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak pestki i nasiona wpływają na nasze zdrowie. Często znajdziemy w nich o wiele więcej cennych składników, niż w samym miąższu owoców. Warto więc poznać kilka sposobów, na wykorzystanie pestek.

#Słonecznik

Pestki słonecznika, szczególnie te uprażone niezwykle podkreślają smak sałatek. Doskonale sprawdzą się na przykład w sałatce na bazie rukoli.

#Wiśnia

Zdjęcie Nigdy nie wyrzucaj pestek tych 10 owoców! Doskonale wpływają na zdrowie #1

Zdrowotne właściwości pestek wiśni są nieocenione. Doskonale wpływają na stawy. Wystarczy rozgrzać pestki w piekarniku, umieścić je w bawełnianym woreczku i robić ciepłe okłady.

#Awokado

Pestkę awokado należy najpierw wysuszyć. W tym celu pozostaw ją w ciepłym i suchym miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie pestkę należy zetrzeć na tarce na proszek i dodawać do potraw. Pestka awokado posiada wiele cennym dla zdrowia właściwości, których nie znajdziemy w samym miąższu.

#Jabłko

Pestki jabłka najlepiej jest zmielić i dodawać do zup, napojów, sosów, czy sałatek. To doskonały sposób na zadbanie o zdrowie. Zawierają one bardzo dużo błonnika i cennych witamin.

#Papaja

Zdjęcie Nigdy nie wyrzucaj pestek tych 10 owoców! Doskonale wpływają na zdrowie #2

Pestki papai zawierają bardzo zdrowy związek o nazwie papaina. Wspomaga on trawienie i metabolizm. Pestki papai warto zasuszyć w piekarniku, zmielić i używać zamiast pieprzu.

#Melon i arbuz

Pestki tych dwóch owoców mają bardzo podobne właściwości zdrowotne. Zawierają aż 95% składników odżywczych całego owocu. Pestki można jeść świeże, ale można również je zmielić i dodawać do napojów.

#Pestki dyni

Zdrowe pestki dyni można przygotować na kilka sposobów. Można dodawać je do jogurtów lub deserów, mieszać z olejem i ulubionymi przyprawami lub karmelizować na patelni z cukrem.

#Migdały

Migdały doskonale smakują solo, jednak można przygotować z nich również mleko migdałowe. Wystarczy zmielić migdały i oddać do nich wodę oraz cukier/miód.

#Dzika róża

Nasiona dzikiej róży należy zalać 0,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień nasiona należy w tej wodzie gotować ok. pół godziny. W ten sposób uzyskamy prozdrowotny napar.