Burgery z buraczkami Składniki: 200 g soczewicy czerwonej czerwonej 200 g kaszy jaglanej 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 duży burak 1/3 szkl. płatków owsianych 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 4 łyżeczki majeranku pieprz Składniki: 200 g ciecierzycy 1 jajko 2 marchewki 2 cebule 1/2 pietruszki 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki 1/3 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju do smażenia sól morska 1 łyżka mąki kukurydzianej Burgery z cukinią Składniki: 200 g grochu 200 g fasoli “Jaś karłowej “Jaś karłowej 1/2 cukinii 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej Burgery możesz przygotować w bułce pełnoziarnistej z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka, cebuli, awokado oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego albo zamiast pieczywa wykorzystać kaszę, z warzyw zrobić sałatkę, ułożyć wszystko na talerz i polać sosem. Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek otrębów owsianych 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz sól morska W międzyczasie zetrzyj marchewkę i pietruszkę na grubych oczkach tarki, pokrój cebulę i czosnek w bardzo drobną kostkę i podsmaż na oleju aż do zmiękczenia warzyw. Z masy formuj płaskie burgery, układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 min w temperaturze 200 ºC. Podawaj w bułce z ulubionymi warzywami albo z kaszą i surówką z dodatkiem sera feta. Po wystudzeniu dodaj do masy z soczewicy i wymieszaj dokładnie z otrębami, jajkiem i przyprawami. Poniżej czeka na Was kilka przepisów na pyszne i zdrowe burgery, które koniecznie powinny się znaleźć w Waszym menu. Formuj burgery, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 ºC. Ciecierzycę zalej gorącą wodą, odstaw na 2 godziny do namoczenia, a następnie ugotuj do miękkości. Do gotowej pasty dodaj przestudzone warzywa, sok z cytryny, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie ugotuj do miękkości, przestudź i zmiksuj na krem razem z jajkiem.