Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi

Polecam Ci także przepisy: pierogi ruskie pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Ilość porcji: ciasto na 60-70 pierogów Przygotowanie: 15 minut + czas lepienia pierogów i gotowania pierogów Składniki: – 500 g mąki pszennej: typ 500, możesz poszukać dedykowanego rodzaju do pierogów – 2 jajka rozmiar M – 2 łyżki miękkiego masła – czubata łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 60-75 st C (jeśli nie masz w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie, ugotuj tradycyjnie i przestudź przez 4-5 minuty) Ku mojemu zdziwieniu z podanej porcji ciasta wychodzi prawie dwukrotnie więcej pierogów niż z mojego tradycyjnego ciasta, którego używałam wcześniej, czyli z porcji, którą znajdziesz w przepisie zrobić nawet 60-70 pierogów. Pierogi możesz podawać od razu lub odkładać na blat w odstępach, aby nieco przeschły z obu stron a dopiero później zapakować je do pojemników i przechowywać w lodówce lub zamrażać. Na moim blogu przepisy na pierogi są w dość znacznej ilości, a pojawi się ich z pewnością jeszcze więcej. Jego jedyną wadą jest to, że ciasto jest tak elastyczne, że ma się ochotę na zrobienie mega cieniutkich pierogów a tu już tylko krok do przerwania ciasta. No i ostatnia rzecz, która skłoniła mnie do poszukiwania innego przepisu na ciasto, czyli fakt, że zdarzało mi się jeść lepsze ciasto, bardziej delikatne i cienkie. Tym razem zrobiłam farsz do pierogów ruskich oraz farsz z kaszą gryczaną paloną. Warto zatem pamiętać, że należy robić zwykle podwójną ilość farszu do pierogów, bo zwykle podaje się proporcje na 30-40 sztuk. Ciasto jest idealne, mięciutkie i pracuje się z nim doskonale. Ja wolę wałkować nieco grubszy placek, wycinać mniejszą foremką i szklanką, a następnie jeszcze w dłoniach nieco rozciągnąć ciasto przed nałożeniem farszu oraz podczas zamykania pieroga.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/najlepsze-ciasto-pierogi/