Składniki bezowe blaty: – 6 białek z jajek w rozmiarze L – 300 g drobnego cukru do wypieków (lub 250g cukru pudru) – 30 g kakao Składniki frużelina malinowa: – 500 g świeżych malin (możecie je zastąpić mrożonymi) – 2 łyżeczki żelatyny w proszku – 3 łyżki cukru Składniki kremówka: – 400 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej w lodówce – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – 2 łyżki cukru pudru – 150 ml serka mascarpone Dodatkowo: – 150 g świeżych malin PRZYGOTOWANIE BLATY: Polecam Wam także przepisy: – tort piernikowy – tort wiśniowy – tort z nutellą i truskawkami – tęczowy tort – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami Przygotowanie: ok 2 h + min 1 noc suszenia Przepis powstał na bazie tego znalezionego u Moje Wypieki – zmodyfikowałam nieco skład kremu aby tort był bardziej trwały. Tort przechowujcie w lodówce, blaty nieco zmiękną ale i tak będzie pyszny. Po ubiciu nałóżcie masę na blachy tak aby starczyło na 3 blaty. Zacznijcie od przygotowania 3 blach do piekarnika, wyłożenia ich papierem do pieczenia na którym narysujecie 3 okręgi o przekątnej 20 cm. Przychodzi ten jeden dzień w roku kiedy wręcz wypada upiec pyszny tort dla rodziny i przyjaciół. Możecie do tego użyć talerza lub patery na której podacie tort. Mam tu na myśli oczywiście święto urodzin, ale przecież inne święta też możecie uczcić takim wypiekiem. W momencie kiedy całość zesztywnieje dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie dodawajcie po jednej łyżce cukru zmieszanego z kakao. Na blat nałóżcie frużelinę (1/2 całości) oraz kremówkę (1/3 całości).