Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej kawy 400 g mąki żytniej typ 1050 600 g mąki pszennej typ 720 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 3 łyżki słodu żytniego otręby do posypania foremki Wykonanie: Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. W Nowy Rok wchodzimy z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w wersji amerykańskiej. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.