- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 150 gram cukru
- 50 gram cukru trzcinowego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 marchewki
- pól szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa babaczek:
- 1 szklanka cukru pudru
- białko z jednego jajka
- 100 mililitrów soku z pomarańczy
- 50 gram startej marchewki
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
Przepis
Miksujemy 4 jajka z dwoma rodzajami cukru. Do naszego ciasta dodajemy startą skórkę z pomarańczy, dwie szklanki mąki pszennej, proszek pieczenia oraz szklankę oleju.
Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchewki, rodzynkek oraz przyprawy do piernika. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Gotową masę wykładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Nasze babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Cukier puder miksujemy z białkiem. Sok z pomarańczy podsmażamy ze startą marchewką, skórką z marchewki oraz dwiema łyżami cukru.
Całość dokładnie mieszkamy i podsmażamy przed 2-3 minuty. Muffinki wykładamy z piekarnika i odkładamy do ostudzenia. Gotowe babeczki pokrywamy lukrem i posypujemy podsmażoną marchewką.