3 bit – ciasto bez pieczenia - NAJLEPSZY przepis! <3

Helka
Ciasta
16.01.2017 18:06
3 bit – ciasto bez pieczenia - NAJLEPSZY przepis! <3

Przepis na szybszą wersję: zamiast domowego budyniu z powyższych składników do ciasta można wykorzystać 2 gotowe budynie waniliowe + 500ml mleka + 3/4 kostki masła (ok 180g) + 6 czubatych łyżek cukru – ok. 120g (lub mniej lub więcej – do smaku -> przygotowanie patrz dalej w przepisie) 3 bit – składniki dodatkowe: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (510g) ok. 300-350g herbatników 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 1 opak. 3 bit – ciasto bez pieczenia – Składniki: 3 bit – składniki na masę budyniową: 500ml mleka 6 czubatych łyżek cukru (ok. 120g) 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 45g) 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40g) 3/4 kostki masła (ok. 170g) *UWAGA! curku wanilinowego 1 łyżka cukru pudru 3 opakowania śmietan-fix ok. 50g mlecznej czekolady 3 bit – ciasto bez pieczenia – Wykonanie: W przypadku użycia słodkiego mleka skondensowanego, należy najpierw gotować je w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5-3 godz. (puszka musi być cała zanurzona w wodzie). 3 bit – ciasto bez pieczenia – przepis, który spośród ciast bez pieczenia jest chyba najczęściej wyszukiwany :) Uwaga: W szybkiej wersji można ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku (u mnie 120g). Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy). Jeśli korzysta się zaś z gotowej masy krówkowej, to nie trzeba jej gotować, wystarczy ją tylko podgrzać, by łatwiej się ją potem rozsmarowywało na herbatnikach. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 27x22cm wyłożyć herbatnikami (u mnie 1 warstwa to niecałe 27 małych herbatników). Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by dobrze stężało. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/01/16/3-bit-ciasto-bez-pieczenia/