Przepis na domowy baleron

Przetwory
14.01.2017 10:04
Przepis na domowy baleron

Zobacz też te przepisy: – Domowy schab dojrzewający – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa Przygotowanie: 30 minut przygotowanie marynaty, 5 dni marynowanie, 90 minut parzenie, 24h chłodzenie Składniki: – 1,2-1,4 kg karkówki w jednym kawałku – 3-4 ząbki czosnku – 3-4 listki laurowe – łyżeczka ziela angielskiego – 5 łyżek przyprawy do wieprzowiny (u mnie BIOWIN Sekret Dziadka Feliksa – zioła do peklowania, w składzie: kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber), możecie użyć dowolnej dobrej jakości mieszanki lub sami ją przygotować – 1 łyżka wędzonej papryki – 10 g saletry potasowej – 200 g soli Kupując karkówkę wybierajcie raczej kawałek węższy, pamiętając o rozmiarach szynkowaru 🙂 Na końcu wpisu znajdziesz konkurs współorganizowany z sklepogrodniczy.pl, w którym do wygrania jest identyczny z moim zestaw, składający się z szynkowara 1,5kg, termometru, 20 sztuk worków do szynkowara oraz zestawu specjalnych przypraw do peklowania. Przekonał mnie dodatkowo fakt, że przygotowując wędlinę w domu zawsze wiem jaki jest jej skład, co włożyłam do środka i jakiej jakości było mięso użyte do jej przygotowania. Przygotujcie zalewę: do 2 litrów wody dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (do zalewy użyjcie 2 łyżek mieszanki przypraw). Gotujcie wędlinę przez 1,5h utrzymując temperaturę 80 st C. Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstawcie do lodówki na 24h. Pomysł ten nie spotkał się z entuzjazmem J. bo w sumie ile wędlin zjadamy. Dlatego kolejnym pomysłem był zakup szynkowaru, w którym mogę przygotować mniejsze porcje wędlin, idealne dla naszych potrzeb. Po marynowaniu wyjmijcie karkówkę z zalewy, zdejmijcie pozostałości przypraw i przyprawcie teraz 3 łyżkami pozostałej mieszanki i wędzoną papryką. Zamknijcie szynkowar i włóżcie go do garnka z gotującą się wodą (80 stopi, użyjcie termometru do zmierzenia temperatury). Do przechowywania mięsa w zalewie polecam użycie woreczków które mają zamknięcie z suwakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/domowy-baleron/