Kotlety z ryżu i kurczaka [z podanych proporcji wychodzi mi około 10 kotlecików; podaję przepis na wersję podstawową, kotlety można wzbogacić dodając marchewkę, groszek, kukurydzę, czy inne warzywa] - 100 g ryżu - 1 pojedyncza pierś kurczaka - sól, pieprz + ewentualnie ulubione zioła - 1 jajko Ryż gotuję do miękkości i studzę. Mokrymi dłońmi formuję kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony (ryż jest ugotowany, a zmielona kurczak potrzebuje dosłownie paru chwil, ale jeśli uformujemy większe kotlety, to będą potrzebowały dłuższej chwili). Jako dodatek wybrałam pierś kurczaka, która po zmieleniu z ryżem jest właściwie niewyczuwalna w smaku, a przynajmniej w fakturze. Kolety z ryżu i kurczaka można podać z sosem ze startego ogórka i jogurtu. Do blendera (lub jeśli nie mamy odpowiedniego, to całość można zmielić w maszynce) wkładam ostudzony ryż i pokrojoną pierś kurczaka (surową!). Kotlety z ryżu i kurczaka to kolejna propozycja dla Tadków-niejadków, choć i łakomczuchy nie pogardzą takim obiadem.