Paluszki chlebowe - grissini - idealna przekąska i dodatek do sałatek

Paluszki chlebowe - grissini - idealna przekąska i dodatek do sałatek

ILOŚĆ SZTUK: 20-25 SKŁADNIKI: – 640 g mąki pszennej – pół opakowania drożdży instant – 300 ml ciepłej wody – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka soli – przyprawy Kotanyi do obtoczenia – np czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, mieszanki przypraw z solą – np chilli z solą, zioła włoskie, inne PRZYGOTOWANIE: Smacznego! GRISSINI Z ZIOŁAMI WŁOSKIMI GRISSINI Z SUSZONYMI POMIDORAMI Z CHILLI GRISSINI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM GRISSINI Z CZARNUSZKĄ GRISSINI Z MIESZANKĄ PRZYPRAW CHILLI Ja tym razem zdecydowałam się na aż pięć wersji: z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami z chilli, mieszanki przypraw chilli oraz ziołami włoskimi. Oddzielone kawałki ciasta ugniatajcie w dłoniach na walec, a następnie przy użyciu dłoni rozwałkujcie na stolnicy na długie paluchy. Koniecznie zajrzyjcie także do przepisu na sałatkę z wędzonym pstrągiem, tam użyłam grissini z ziołami włoskimi jako dodatku do sałatki. Te proste w przygotowaniu paluszki chlebowe to doskonały pomysł jako samodzielna przekąska podana z oliwą lub humusem, oraz jako dodatek do prostej sałatki. Tak przygotowane ciasto włóżcie do miski, miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 – 2h. Jeśli będziecie przygotowywali ciasto ręcznie należy zagniatać je najpierw w misce, a następnie na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeśli urośnie jeszcze bardziej to bardzo dobrze 🙂 Na stolnicy lekko podsypanej mąką wyłożyć ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/paluszki-chlebowe-przepis-na-grissini/