MAKOWIEC DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ

Monika
Ciasta
13.01.2017 11:26
MAKOWIEC DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI (na 2 blachy keksówki): - 50 dag mąki - 5 jajek - pół margaryny - 5 dag drożdży - 2 szklanki mleka - 40 dag maku - szklanka cukru - szczypta soli - rodzynki - skórka pomarańczowa - olejek migdałowy - łyżka masła - 2-3 łyżki mąki SPOSÓB WYKONANIA: 1) Mak wypłukać i namoczyć na noc 2) Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia 4) Namoczony i odcedzony mak przemielić w maszynce 3 razy, a następnie dodać do niego cukier, jajko, rodzynki, skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy oraz 2 łyżki zaczynu. W jednej szklance przygotować zaczyn rozpuszczając w mleku drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Łyżkę masła ugniatamy z 2-3 łyżkami mąki tworząc kruszonkę którą posypujemy wierzch ciasta 11) Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na prostokąt. Deser dosyć często pojawiał się w naszym domu i był serwowany przez mamę na podwieczorek wraz ze szklanką mleka. Rozkładamy mak na rozwałkowanym cieście zostawiając niewielki margines po brzegach, a następnie zwijamy wszystko tworząc roladę 8)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.moje-idealia.pl/2017/01/makowiec-drozdzowy-z-kruszonka.html