- Czas gotowania: 2 min
Składniki
Składniki na pierogi:
250 gram półtłustego twarogu
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
pomarańcza
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
4 łyżki bułki tartej
cynamon
Przepis
Wyrabiamy twaróg, jajko oraz opakowanie cukru waniliowego w jednolitą masę.
Dodajemy pół szklanki mąki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wykładamy na oprószoną stolnicę, dzielimy na dwie części i formułujemy z niego wałeczki. Przy pomocy noża tniemy nasze ciasto na ukośne kawałki.
Nasze pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do momentu, aż zaczną wypływać.
Obieramy i kroimy naszą pomarańczę. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła, wyciskamy odrobinę soku z pomarańczy, dodajemy cukier trzcinowy oraz bułkę tartą. Całość przez chwilę podsmażamy oraz doprawiamy cynamonem.
Nasze pierogi podajemy z pomarańczami oraz słodką posypką z bułki tartej. Całość dodatkowo możemy polać ulubionym słodkim sosem.