Przepis
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)
Składniki na nadzienie:
500 g twarogu z wiaderka
1 żółtko
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 saszetka cukru wanilinowego
Do podania:
gęsta śmietana
cukier puder
CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody niż w przepisie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulkę i przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój podgrzałam w mikrofali) i odstawiamy na 15 minut.
2. W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.
3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Bierzemy jedną z nich, resztę przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)
4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.
5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego! :)