Składniki: - 1 awokado - 2 kopiate łyżki fety (u mnie półtłusta) - 1 duży ząbek czosnku - 5 łyżeczek soku z cytryny - 3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie) - szczypta chili/pieprzu cayenne - łyżeczka suszonych ziół (bazylii lub dalmatyńskich) - pieprz do smaku Awokado umyj, przekrój na pół, wydrąż łyżeczką i umieść w miseczce lub w pojemniku od malaksera. Ja uważam, że wszelakie dodatki są niepotrzebne i tylko psują jakościowo produkt, dlatego wybieram te domowe, bo przynajmniej wiem co jem :) Moja pasta ma w sobie także dużo dobroci: Awokado - o jego właściwościach możecie poczytać w przepisie na zdrowy czekoladowy krem crunchy. Chciałybyśmy życzyć Wam wszystkiego, co najlepsze w 2017 - więcej satysfakcjonujących wyzwań, pięknych podróży, a przede wszystkim pokochania samych siebie i swojego życia, bo bycie szczęśliwym siedzi w nas w środku, trzeba go tylko uaktywnić ;) Czy macie jakieś postanowienia noworoczne? Mamy nadzieję, że znajdzie się w nich miejsce na zdrowszy styl życia i że razem długo w tych postanowieniach wytrwamy. Jeśli nie posiadasz blendera - awokado z fetą ugnieć widelcem, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny, pokrojone na kawałki orzechy włoskie, przyprawy oraz zioła. Jeśli nie masz rano czasu na ich przygotowanie, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Gotowanie może być frajdą, formą kreatywności, czasem spędzonym razem w kuchni, relaksem - trzeba się tylko na to otworzyć! Serki i pasty śniadaniowe robione w domu są zdrową alternatywą dla tych kupowanych w sklepach. Substancje te są powszechnie uważane za nieszkodliwe, lecz są zbędne i mogą powodować w nadmiarze problemy układu pokarmowego - wrzody, wzdęcia i bóle brzucha. Da się bazować na sezonowych warzywach i owocach, unikać przetworzonych produktów, powoli oduczyć się jedzenia złych cukrów, a zarazem żyć pozytywnie i pysznie! Dodaj do tego fetę, ząbek czosnku przekrojony na ćwiartki, sok z cytryny oraz przyprawy i zioła. Możesz polubić nas na Facebooku lub obserwować na Instagramie i Google+, będzie jeszcze większa motywacja!