Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 100 g mąki jasnej pszennej 250 g letniej wody (ok. 30oC) Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. Formę zawinąć szczelnie w folię (reklamówkę) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do samych brzegów formy. Chleb z mąki żytniej razowej z niewielkim dodatkiem jasnej mąki pszennej (15 %). Chleb ze względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Ciasto dokładnie wyrównać w formie łyżką maczaną w wodzie. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.