Czego potrzebujemy na pierogi z mąki bezglutenowej: – 0,5kg mieszanki mąk bezglutenowych, – 2 jajka – 80g wody – 5g soli – 10g ksylitolu – 30g oleju – 300g wody (temperatura ok. 20 stopni) Czego potrzebujemy na pierogi z mąki żytniej: – 2 niepełne szklanki mąki żytniej, – ¾ szklanki gorącej wody – szczypta soli Nasze trzy ulubione farszowe propozycje: – mrożony szpinak + ser feta (obniżona zawartość tłuszczu) + czosnek – kiszona kapusta + suszone grzyby (wcześniej moczone około 3h) – chudy ser + ziemniak + cebula Nasze żytnie już czekają na zjedzenie, a te, które widzicie na zdjęciach były robione z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych. Jeszcze tylko nakryć do stołu i wraz z najbliższymi można zacząć cieszyć się w końcu swoją obecnością (ps. I TONAMI JEDZENIA NA STOLE). Zapraszamy Was do grupy, w której dzielimy się zdrowymi przepisami – jest nas już ponad 12 tysięcy! Pierogi z mąki żytniej wychodzą trochę ciemniejsze, jednak jest ona dobrym zamiennikiem mąki pszennej. Sposób przygotowania: Jajka zmiksować z wodą (80g), dodać mieszanki mąk. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale być zbite a jego wałkowanie, nie powinno sprawiać nam większych trudności. Następnie stopniowo dodajemy wodę – przy czym cały czas wyrabiamy ciasto. U nas tradycją są pierogi robione na ostatni moment. Wierzcie nam, przepisy są banalne a smak pierogów – obłędny!