Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kilo sera białego
- 1 łyżka kakao
- aromat waniliowy (odrobina)
- 36 sztuk herbatników
Polewa czekoladowa
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- pół szklanki cukru
- duża łyżka kakao
Przepis
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Do naszej masy dodajemy stopniowo ser biały cały czas miksując.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej masy dodajemy kakao zaś do drugiej odrobine aromatu waniliowego. Miksujemy obie masy.
Na warstwę herbatników wykładamy masę czekoladową, wykładamy kolejne herbatniki oraz masę waniliową. Na środkowej części masy wykładamy warstwę masy czekoladowej oraz polewamy płynną czekoladą.
Ciasto "zamykamy przy pomocy foli, tworząc kształt chatki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy w garnku margarynę, 3 łyżki wody, cukier oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy maskę na kilka minut do ostudzenia.
Gdy nasza masa będzie już wystudzona polewamy ją ciasto i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.