Przepis
Składniki:
110g masła
100g cukru pudru
2 żółtka (wcześniej umyte i wyparzone)
500g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
2 łyżki kakao
ponadto:
60g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
36szt. herbatników maślanych
wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania
czerwona galaretka w słupku 2x2 cm (ja pominęłam)
Składniki na polewę:
2 łyżki wrzątku
2 łyżki cukru
70g masła
2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i ucierać jeszcze chwilę. Dodać ser i ekstrakt i miksować jeszcze chwilę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, czekoladę, płatki migdałów i orzechy i dokładnie wymieszać.
Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk tak by stykały się krótszymi bokami. Na warstwę herbatników rozsmarować białą masę serową, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników ułożoną dokładnie w taki sam sposób jak poprzednio. Na to rozłożyć czekoladową masę tak by większa jej część znajdowała się na środkowym pasie herbatników. (Jeśli decydujemy się na dodanie słupka z galaretki to warstwę czekoladową smarujemy równomiernie na wszystkich trzech rzędach a na środkowy układamy długi słupek galaretki) Teraz przystępujemy do składania boków. Podtrzymując za folię delikatnie unosimy boki do momentu aż połączą się u góry tworząc budkę. Lekko docisnąć i wyrównać. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (przenosić na desce).
Do rondelka dajemy wrzątek i cukier. Mieszamy lekko podgrzewając. Dodajemy masło, rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao mieszając cały czas rózgą. Lekko studzimy i polewamy dokładnie ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.