Sernik królewski

Helka
Ciasta
23.12.2016 13:53
Sernik królewski

Sernik królewski – masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200g cukru pudru (lub nieco więcej w zależności od upodobań) 120g masła 4 jaja średniej wielkości 1 opak. Sernik królewski – kruche ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 7 łyżek cukru pudru 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka (z pozostałych białek polecam zrobić bezy: Najlepsza beza. Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy podzielić na dwie równe części. Gdy wszystkie składniki na masę serową już się połączą, to należy ją miksować jeszcze przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Wyjąć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej. Sernik królewski – Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 27x22cm (i wysokości na minimum 6cm), wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie Następnie studzić poza piekarnikiem, a na koniec schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Sernik najlepiej smakuje na 2-3 godziny od wyjęcia z lodówki. Na koniec przycisnąć lekko ciasto, by zakrywało dokładnie brzegi spodu blaszki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/12/23/sernik-krolewski/