– Składniki: 1 korzeń selera, świeżego (ok. 550g) 1 jabłko (opcjonalnie) (ok. 200g) 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (ok. 120g) 1 łyżki majonezu (ok. 40g) 3 łyżki miodu (u mnie lipowy) pieprz i sól do smaku Surówka z selera z rodzynkami – to trochę bardziej urozmaicona wersja surówki z selera i jabłka, która już jakiś czas temu pojawiła się na blogu, a przepis na nią znajdziecie tutaj: Surówka z selera i jabłka. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki Surówka z selera z rodzynkami Surówka z selera z rodzynkami – Wykonanie: Rodzynki wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.