gorzkiego kakao do wypieków 2 jajka 4-5 łyżek oleju roślinnego ½ szkl.mleka ½ szkl. miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g suszonych śliwek 2-3 łyżki powideł śliwkowych Wykonanie: Kaszę gotujemy wraz z daktylami w 2 szklankach wody, z dotatkiem szczypty soli. Coś czuję, że to ciasto będzie gwiazdą na naszym tegorocznym świątecznym stole 🙂 ŚLIWKOWY PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ (przepis na tortownicę o średnicy 20 cm) Ten piernik z jaglanki spotkał się ze szczególnym zachwytem: korzenny i wilgotny, przepełniony suszonymi śliwkami i przełożony powidłem w smaku niczym nie ustępuje klasycznym piernikom. Wystudzoną masę jaglaną przekładamy do większej miski, dodajemy resztę składników(poza suszonymi śliwkami) i dokładnie blendujemy, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂 Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. [FM_form id=7″]