A po Świętach zapraszam na bloga, pojawią się dwie propozycje na to co podać do jedzonka na Sylwestra ;) Składniki Ilość: 11 krokietów z kapustą, grzybami i żurawiną Farsz ok. 850 g kiszonej kapusty 200 g suszonych grzybów 100 g suszonej żurawiny 30 g masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia jednak zamarzyło mi się zjeść krokiety i stąd pomysł, żeby zawinąć kapustę z grzybami z domieszką suszonej żurawiny właśnie w naleśniki. Namoczone grzyby umieścić w osobnym garnku wraz z wodą, w której się moczyły. Smażyć je na oleju na rozgrzanej mocno patelni, obracając tak by przyrumieniły się z każdej strony. Zwinięte ruloniki maczać z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczać w bułce tartej. Kapustę z grzybami i żurawiną może niektórzy z Was już znają. Dodatkowo 2 jajka 1 łyżka mleka ok. 150 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zalać wodą, na tyle by przykryła zawartość. U mnie w domu takie krokiety je się popijając do nich ciepły czerwony barszcz. W małym rondelku umieścić suszoną żurawinę, dodać wodę i gotować ją aż zmięknie, około 10 minut. W głębokim talerzu roztrzepać ze sobą 2 jajka oraz mleko. Dodatek słodkiej żurawiny idealnie komponuje się w tym daniu.