Kostka kokosowa z wiśniami (bez pieczenia)

Anna
Boże Narodzenie
22.12.2016 17:00
Kostka kokosowa z wiśniami (bez pieczenia)

Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :) Składniki:- 3 opakowanie herbatników maślano-kakaowych po ok. 250g jedno opakowanie (np. Biedronka), - duży słoik wiśni z kompotu lub mrożonych bez pestek (rozmrozić wcześniej), - 1 opakowanie serka mascarpone 250g, - ok. 1200 ml śmietany 30 lub 36%, - 4 łyżeczki żelatyny + 50ml wody, - 8 łyżek cukru pudru (do smaku), - kokos do posypania - mieszanka z kuleczek kokosowych - kilka łyżek (pralinki kokosowe)/ bądź sam kokos, - mieszanka z kuleczek kokosowych - kilka łyżek (pralinki kokosowe)/ bądź sam kokos, - kilka łyżek zmielonych migdałów. Pralinki kokosowe (z których wzięłam kokos do kremu): (z których wzięłam kokos do kremu): Składniki: - 400 g mleczka kokosowego, - 4 łyżeczki cukru pudru, - 1 tabliczka białej czekolady (100 g), - 200 g wiórków kokosowych + ew. dodatkowo do obtoczenia kuleczek, - 2 łyżki Amaretto lub likieru kokosowego, - ok. 30 migdałów bez skórki. Na koniec dodajemy kilka łyżek wiórków kokosowych namoczonych w mleczku kokosowym z dodatkiem białej czekolady (przepis z pralinek ) bądź same wiórki kokosowe. Na samą górę na ostatnią warstwę na herbatniki kładziemy krem i posypujemy wiórkami kokosa. Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mleczko kokosowe mieszamy z cukrem (dokładnie, aby nie było grudek). Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy, a następnie cała żelatynę przelewamy do misy z ubitą śmietaną. Na drugi dzień formujemy kuleczki wkładając do środka migdał, obtaczamy w wiórkach, ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc). Na herbatniki wykładamy masę odliczając wcześniej równe 4 części (będą 4 warstwy). Wykonanie: Blaszkę ok.2424 wykładamy papierem do pieczenia, następnie na spód kładziemy herbatniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/12/kostka-kokosowa-z-wisniami-bez-pieczenia.html