Wymiary formy: 22x33 cm Składniki: ciasto: - 130 g masła - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 200 g miodu - 1 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki śmietany 12% - 2 łyżki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli krem: - 2 galaretki agrestowe - 500 g śmietanki 30% - 1 łyżka cukru pudru - ananas z puszki (340 g) polewa: - czekolada gorzka - 1 łyżka masła - 7 łyżek mleka dodatkowo: - wiórki kokosowe Przygotowanie: Następnie dodajemy miód, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika, kardamonem (jeżeli nie mamy, dajemy 2 łyżeczki przyprawy do piernika) i sodą. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli dodajemy do wcześniej utartej masy. Wilgotny, korzenny piernik przełożony pysznym kremem z bitej śmietany połączonej z galaretką agrestową oraz plastrami ananasa. To fantastyczny pomysł na ciasto piernikowe nie tylko na świąteczny stół ananas Boże Narodzenie ciasta ciasto piernik galaretki masa śmietanowa piernik pierniki i pierniczki piernikowa fantazja śmietanka Potem przykrywamy go drugim blatem i polewamy polewą czekoladową (składniki rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy). Na pierwszym blacie ciasta układamy plastry ananasa i pokrywamy je kremem.