Ciasto Jamajka

Monika

Ciasta

20.12.2016 12:32

Ciasto Jamajka

składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch 300 ml śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i ładnie wyrównać. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Zmiksować aż składniki się rozpuszczą. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Ciasto podane na porcelanie z kolekcji Terma Porcelana Bogucice Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/12/ciasto-jamajka.html