Składniki: 75 dag płatów śledziowych 200 ml oleju 4 duże cebule 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (ok.150g) 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 3 łyżki rodzynek Czasem zdarzy się jakaś nowość, ale zwykle są to jednak dania sprawdzone, ulubione, na które czekamy cały rok. Po tym czasie płaty śledziowe powinny być gotowe do dalszej obróbki, ale najlepiej jest je spróbować. Może też być zmieszana pół na pół z zimnym mlekiem. Takie śledzie wystarczy przygotować dzień przed Wigilią, ale smaczniejsze są po dwóch, trzech dniach. Tak zalane śledzie dstawić na 2 godziny. Płaty śledziowe osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. W szklanym słoju układać na przemian warstwy cebuli i śledzi. Słój przykryć i odstawic w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Śledzie po kaszubsku to punkt obowiązkowy w tym menu.