Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą

Monika
Obiad
10.04.2017 22:36
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą

składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Aby było szybciej można też plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiec w piekarniku, kilka minut aby bakłażan po prostu zmiękł. Pomidory krojone zmiksować blenderem ( jeśli są bardzo kwaśne można doprawić do smaku cukrem, ja użyłam pomidorów z własnych zapasów więc w smaku były idealne). Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy pomiędzy pulpecikami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/04/bakazany-zapiekane-w-sosie-pomidorowym.html