czubata łyżka powideł śliwkowych 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy Białą kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy, kiszoną odciskamy z soku (nie wylewajcie go). Składniki: 1 kg białej kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 1 szklanka wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 Dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę łopatkę, wszystko smażymy do zrumienienia, wrzucamy do garnka z kapustą, razem z resztą składników. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej kapusty. Ale… grudzień to jednak dobry miesiąc na tę potrawę, dwa – długo już chodził mi po głowie bigos pieczony w piekarniku.