Świąteczny sernik dyniowy na owsianym piernikowym spodzie

Gosia
Ciasta
14.12.2016 23:59
Świąteczny sernik dyniowy na owsianym piernikowym spodzie

Składniki na masę serową: 350 g pieczonej dyni 1 kg zmielonego twarogu 250 g mascarpone skórka z 1 pomarańczy 200 g cukru 1 cukier z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 budyń waniliowy 3 jajka Składniki na spód: 120g płatków owsianych zmielonych 40 g zmielonych migdałów 45 g roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 2 łyżeczki przyprawy do piernika Składniki na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3–4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2–3 łyżki wrzątku SPOSÓB WYKONANIA: 1. Dynię kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki (można je potem wykorzystać). Dodajemy cukier, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie miksujemy na jednolitą masę. 9. Masę serową wykładamy na spód owsiany i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 50-60 minut. 7. W dużej misce mieszamy puree z dyni z drobno startą skórką z pomarańczy i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 5. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę kukurydzianą z wodą – w konsystencji nie może być za suche, musi być podobne do konsystencji jajka. 10. Przygotowanie polewy czekoladowej: Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy już się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Ta polewa czekoladowa doskonale współgra z delikatną i niezbyt słodką serową masa, ale równie dobrze smakowałby z polewą z białej czekolady albo karmelem. Wiele osób czeka na ten przepis i mam nadzieję, że smak przygotowanego przez Was sernika zrekompensuje to długie czekanie na recepturę. Gdy dynia będzie bardzo miękka wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Upieczony i zimny miąższ blendujemy za pomocą blendera na gładkie purée. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. 2. Kawałki dyni układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym dużym naczyniu. Tak przygotowanym ciastem wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając, następnie zawijamy w folię i chowamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Tak przygotowana polewa z dodatkiem żelatyny jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2016/12/14/swiateczny-sernik-dyniowy-na-owsianym-piernikowym-spodzie/