Korzenny śledź z rodzynkami Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: - 250 g filetów śledziowych - 1 duża cebula - 1 łyżeczka masła - 6 goździków - 1 listek laurowy - 3 ziela angielskie - 1/2 łyżeczki cynamonu - sok z 1 pomarańczy - sok z 1 cytryny - 2 łyżki rodzynek - 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej - 2 łyżki miodu - ocet balsamiczny Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut. Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów.