Makowiec na kruchym cieście

Agnieszka
Ciasta
11.12.2016 10:26
Makowiec na kruchym cieście

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (450 g) 250 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie makowe: masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland 850 g) 70 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 jajka 3 łyżki mielonych migdałów (dostępne są gotowe, zmielone) 50 g posiekanych orzechów włoskich kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole. Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty, czyli z gotowej masy makowej. Podzielić je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Na ciasto wyłożyć masę makową. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę. Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku, którą lubię najbardziej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/12/Makowiec-na-kruchym-ciescie.html