3 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko; 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 25 g drożdży 500 g pieczarek 4 małe cebule laska kiełbasy sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Farsz smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda.