Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO mąka 0,5 kg gorąca woda 1 szklanka jajko 1 szt. Farsz: Do garnka wkładam kapustę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W wersji dla osób wyrabiających ręcznie: mąkę wsypuję do miski wlewam wodę i mieszam łyżką czy nożem, gdy pojawią się kluski dodaję jajko przez chwile jeszcze mieszam łyżką po czym przekładam na stolnicę/blat i wyrabiam aż uzyskam gładkie jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 3 części, rozwałkowuję bardzo cieniutko, szklanką wycinam kółka, na środek nakładam farsz, składam na pół i zlepiam brzegi np. dociskając widelcem (wyjdzie ładny wzorek :) ). Ciasto: Do miski robota kuchennego wsypuję mąkę, wlewam gorącą wodę (ok 55°C) i mieszam, gdy zrobią się kluski dodaję jajko i wyrabiam na gładkie ciasto. Po tym czasie kapusta jest już mięciutka, i całą zawartość garnka wylewam na durszlak aby pozbyć się wody (najlepiej by było wycisnąć wodę z kapusty). Kapustę z grzybami i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mięsa (należy pamiętać żeby wyciągnąć przed zmieleniem liść i ziele), doprawiam do smaku solą i pieprzem.