Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku

Katarzyna
Obiad
05.12.2016 22:58
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku

Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto:650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz:1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/12/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-kasza-po.html