W takich chwilach, kiedy późne, letnie popołudnia spędzam na zielonej trawie mój apetyt na życie znacząco wzrasta! Chlebek ten nazwałam śródziemnomorskim, ponieważ nawiązuje do przepisu na klasyczną pizzę oraz zawiera dodatki pasujące idealnie do tego typu kuchni: suszone pomidory, oliwki oraz serek Apetina z dodatkiem bazylii i oregano. 🙂 CHLEBEK ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka (200 ml) ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oliwy z oliwek 100 g serka typu feta 100 g zielonych oliwek 100 g suszonych pomidorów Wykonanie: Chlebek śródziemnomorski jest idealnym wypiekiem na letnie popołudnia spędzane na trawie, w blasku gasnących promieni słońca. Po tym czasie pieczemy chlebek w temp. 200 C stopni przez około 20-25 minut, aż się zarumieni (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy środek jest upieczony). Przygotowujemy ciasto drożdżowe: rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, następnie wlewamy je do mąki wymieszanej z solą.