Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: ok 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce Składniki: – 300 g płatów śledziowych – 1 cebula – 1 łyżeczka brązowego cukru – 50 ml wody – 50 ml dobrej jakości wiśniówki 40% – 1 łyżka octu – 3 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka gorczycy Przygotowanie: Jeśli szukacie przepisów na śledzie na moim blogu znajdziecie ich jeszcze kilka, m.in ten na śledzia w czosnku i majeranku, śledzia z chilli, czy śledzia tradycyjnego z cebulką. W szklanym słoju lub w innym zamykanym naczyniu układajcie naprzemiennie pokrojone śledzie i cebulę. Cebulę pokrójcie w piórka i na chwilę zalejcie wrzątkiem. Zacznijcie od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich wodą i namoczenia przez ok 2-3h.