Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: ok 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce Składniki: – 300 g płatów śledziowych – 10-15 suszonych pomidorów – 3 łyżki musztardy ziarnistej – 1 spora papryczka chilli lub 2 mniejsze – olej lniany Przygotowanie: Układać w słoju lub innym naczyniu które ma przykrywkę na zmianę – śledzie, odrobina musztardy, chilli pokrojone w paseczki, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. W takie dni jak Wigilia śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Zacznijcie od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich wodą i namoczenia przez ok 2-3h.