Przepis
Składniki:
4 gałki lodów waniliowych
Szklanka pokruszonych płatków corn flakes
Szklanka wiórek kokosowych lub pokruszonych orzechów laskowych
2 jajka
2 łyżeczki cukru pudru
Sposób wykonania:
Gałki lodów uformowane położyć na folię aluminiową wyłożoną na desce i wstawić do zamrażarki na godzinę.
W tym czasie wymieszać pokruszone płatki z wiórkami/orzechami.
Każdą kulkę obtoczyć w mieszance i wstawić na pół godziny do zamrażarki.
Jajka ubić z cukrem pudrem i każdą kulkę po kolei najpierw moczyć w pianie z jajek, a potem dokładnie obtaczać w mieszance, czynność można powtórzyć.
Wstawić kulki na godzinę do zamrażarki.
Bardzo mocno nagrzać olej w malutkim rondelku, smażyć każdą kulkę pojedynczo na złoty kolor, około 1 minuty.
Smacznego!