Składniki
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- sól
Nadzienie
- 120 g łososia wędzonego
- 4 jajka
- 125 g sera camembert
- 180 ml śmietany 30%
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- pieprz kolorowy
- sól
Przepis
Ciasto kruche
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło.
Nadzienie
- Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty.
Notes
- - jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem