Quiche z łososiem i gruszką

Małgorzata
Obiad
30.11.2016 15:16
Quiche z łososiem i gruszką

Składniki

Kruche ciasto
  1. 250 g mąki
  2. 150 g masła
  3. 1 jajko
  4. sól
Nadzienie
  1. 120 g łososia wędzonego
  2. 4 jajka
  3. 125 g sera camembert
  4. 180 ml śmietany 30%
  5. 1 gruszka
  6. 1 łyżka soku z cytryny
  7. gałka muszkatołowa
  8. pieprz kolorowy
  9. sól

Przepis

Ciasto kruche
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło.
Nadzienie
  1. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty.
Notes
  1. - jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem