Składniki
ryż brązowy (około 300 g)
brzoskwinia (2)
łosoś w plastrach (1 opakowanie)
boczek w plastrach (1 opakowanie)
ser mozzarella
ser pleśniowy błękitny lazur
sos chilli słodki (1 łyżka stołowa)
sok z cytryny (2 łyżki stołowe)
Przepis
Ryż gotujemy al dente, mieszamy z sokiem z cytryny i sosem chilli.
Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy jedną warstwę boczku. Następnie układamy plastry brzoskwini. Kolejna warstwa to sery. Mozzarelle ścieramy na tarce, pleśniowy kruszymy i razem łączymy.
Uwaga! sery pleśniowe, zwłaszcza Lazur są intensywne w smaku. Tak więc dodajemy odrobinę.
Na serach układamy łososia, ponownie plastry brzoskwini. Na koniec posypujemy serami.
Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 150 stopni.