Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią

Luiza
Zapiekanki
28.09.2015 5:40
Zapiekanka z łososiem, serem pleśniowym i brzoskwinią

Składniki

ryż brązowy (około 300 g)

brzoskwinia (2)

łosoś w plastrach (1 opakowanie)

boczek w plastrach (1 opakowanie)

ser mozzarella

ser pleśniowy błękitny lazur

sos chilli słodki (1 łyżka stołowa)

sok z cytryny (2 łyżki stołowe)

Przepis

Ryż gotujemy al dente, mieszamy z sokiem z cytryny i sosem chilli.

Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy jedną warstwę boczku. Następnie układamy plastry brzoskwini. Kolejna warstwa to sery. Mozzarelle ścieramy na tarce, pleśniowy kruszymy i razem łączymy.

Uwaga! sery pleśniowe, zwłaszcza Lazur są intensywne w smaku. Tak więc dodajemy odrobinę.

Na serach układamy łososia, ponownie plastry brzoskwini. Na koniec posypujemy serami.

Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 150 stopni.