Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm ) kruche ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g zimnego masła 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową) 6 żółtek 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 150 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła w temp. pokojowej karmelizowane migdały: 70 g cukru pudru 70 g miodu 70 g śmietanki 30% 100 g masła 200 g płatków migdałów Nie jest to zupełne odwzorowanie oryginalnego niemieckiego Knuspriger Bienenstich, bo zamieniłam ciasto drożdżowe na kruche, ale zostało to co najistotniejsze dla tego ciasta i jego nazwy – słodziutki jak miód, chrupiący wierzch ciasta połączony z waniliowym kremem. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Sposób wykonania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Ciasto o uroczej nazwie Użądlenie pszczoły to coś dla miłośników połączenia kruchego ciasta i masy budyniowej. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową. Ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować krem: Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę.