Składniki: 3 żółtka ok. 80 ml jasnego piwa 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru ponadto olej do smażenia cukier puder + cukier waniliowy do posypania Sposób wykonania: Do naczynia z podziałką wbić żółtka. Na tym etapie można już wycinać i smażyć ciasteczka, ale będą one zdecydowanie delikatniejsze i bardziej kruche, jeśli przed smażeniem ciasto dobrze schłodzimy w lodówce. Dodatek piwa w cieście sprawia, że nie potrzebuje ono napowietrzania przez mocne uderzanie, nie trzeba go też długo zagniatać. Smażyć w głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) na złoty kolor z dwóch stron. Ciasto wymaga tylko 3 składników (cukier można pominąć), w tym najważniejszego – piwa. A ponieważ zamiast zwijać typowe faworki wycinamy kwadratowe ciasteczka, z przygotowaniem tego karnawałowego przysmaku poradzi sobie nawet gospodyni zazwyczaj omijająca kuchnię szerokim łukiem. W poszukiwaniu faworków idealnych przetestowałam wiele przepisów, ale ten z pewnością jest najłatwiejszy. Wystarczy pominąć cukier w przepisie, a po usmażeniu oprószyć je solą i ulubionymi przyprawami. Chrustowe ciasteczka możecie też łatwo zamienić w słoną przekąskę.