Składniki: 1 korpus z kurczaka włoszczyzna 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki 200 g zielonego groszku (mrożonego) 100 g makaronu kolanka 100 g serka topionego koperek, natka pietruszki szczypiorek (opcjonalnie, do podania) sól, pieprz Korpus umieścić w garnku, zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym Delikatna zupa na korpusie z kurczaka, z zielonym groszkiem, marchewką i śmietankowym serkiem topionym. W tym czasie serek powinien dobrze się rozpuścić, a makaron ugotować al’dente (zmięknie jeszcze z upływem czasu). Pokroić w plasterki, wyjętą wcześniej z zupy marchewkę. Dodać makaron i pokrojony w kostkę serek topiony. Użycie serka zastępuje zabielanie śmietaną, ale nadaje też fajny posmak i lekką kremowość zupie. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki i groszek będą miękkie). Odszumować, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić.