Migdałowe parowańce z makiem

Małgorzata
Desery
26.11.2016 22:50
Migdałowe parowańce z makiem

łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. 7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut. Układamy kilka na talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce. Smacznego! Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/11/26/migdalowe-parowance-z-makiem/