Przepis na ok. 50 małych sztuk Potrzebujemy: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - 3 łyżki mąki pszennej - 1 ząbek czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chilli lub inna ostra - pół papryki czerwonej - 3/4 puszki fasoli czerwonej - 1/2 puszki kukurydzy - 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki kuminu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy ją 1,5 szklanki wody, odrobinę solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. - Wszystko dokładnie mieszamy - masa powinna być zwarta i dość gęsta, a następnie formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju do momentu aż się zarumienią. - Klopsiki jemy w pszennej tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.