"RYBNE" NUGGETSY Z SELERA

Ola
Obiad
30.08.2016 13:31
"RYBNE" NUGGETSY Z SELERA

Przepis na ok. 15 sztuk Potrzebujemy: - 1 i 1/2 średniej wielkości selera - 6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach (można dostać TUTAJ - senza.pl) - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka soli himalajskiej - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - szczypta czarnego pieprzu Panierka: - 3 łyżki mąki - 5 łyżek wody - pozostała część namoczonego nori - 1,5 łyżki sosu sojowego - + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta Przygotowanie: - Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją. - W tym czasie zabieramy się za panierkę: mąkę mieszamy z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori (jeżeli nasze wodorosty pływają w zbyt dużej ilości wody, odsączamy je na łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Idealnie sprawdzą się na obiad czy na przekąskę, na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów i bez :) Rybne nuggetsy z selera / seleryba Plastry selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/08/rybne-nuggetsy-z-selera-seleryba.html