Marchewka z groszkiem, po indyjsku, z kuminem i chili

Agata
Obiad
22.11.2016 8:03
Marchewka z groszkiem, po indyjsku, z kuminem i chili

Polecam ☺ Przepis z książki 50 great curries of india autorstwa Camelli Panjabi (z drobnymi modyfikacjami) SKŁADNIKI (2-4 porcje): - 150 g marchewki (obranej i pokrojonej w kostkę) * - 300 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku (nie można zastąpić tym z puszki) * - 2 średnie pomidory - 3 średnie cebule (ok. 200 g) - 1 świeża papryczka chili - 2 ząbki czosnku - 2 cm kostka świeżego korzenia imbiru - 2 łyżeczki mielonego kuminu - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1 łyżeczka ziaren kuminu - 1/2 łyżeczki chili w proszku - duża szczypta różowej soli himalajskiej - 3-4 łyżki oleju (u mnie kokosowy) * lub 300-450 g gotowej mrożonki groszku z marchewką PRZYGOTOWANIE: 200 g) - 1 fresh chili pepper - 2 garlic cloves - 2 cm square piece of fresh ginger - 2 tsp ground cumin - 1/2 tsp ground coriander - 1 tsp cumin seeds - 1/2 tsp chili powder - large pinch of pink himalayan salt - 3-4 tbsp oil (I use coconut oil) * or 300-450 g frozen peas and carrots mix PREPARATION: Panjabi INGREDIENTS (2-4 servings): - 150 g carrots (peeled and diced) * - 300 g green peas, frozen or fresh (do not replace it with canned peas) * - 2 medium tomatoes - 3 medium onions (approx. Na przepis natknęłam się w książce o kuchni indyjskiej, o której wspominałam na facebooku i instagramie, a którą w dużej części chcę teraz potestować i podzielić się tym, co mi najbardziej smakowało ;) Na pierwszy ogień, stara, poczciwa marchewka z groszkiem w całkiem innym wydaniu. Add 6 tablespoons of water, stir and cook for another 3 minutes. After that, throw in the diced tomato and saute for 3 minutes, then add the carrots with peas, cover the pot with a lid and cook the vegetables over low heat until tender, approx. You can use fresh carrots and fresh or frozen peas, or for faster version, use the frozen peas and carrots mix. The dish is sweet&spicy, with a nice cumin aroma and soft, caramelised onion, which needs a little bit more of the cooking time, but thanks to that, the dish is more interesting and flavorful. Marchewkę można użyć świeżą tak jak groszek, gdy jest w sezonie; lub w szybszej wersji zimą, skorzystać z już gotowej mrożonki, która zawiera pokrojoną marchew z groszkiem. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora, podduszamy go 3 minuty, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem, zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut i podajemy. W średnim garnku lub głębokiej patelni (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) grzejemy olej, dodajemy cebulę i smażymy ją na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni, od czasu do czasu mieszając. Next add the chopped chilli, garlic and ginger and fry for 3 minutes. Add the spices and fry for another 2 minutes. In a non-stick medium saucepan or deep frying pan, heat the oil, add onions and fry on a low heat for 20-25 minutes, until nicely browned, stirring occasionally . Ta ciekawa wersja, sprawdzi się idealnie jako przystawka albo nawet baza do dania głównego, bo gdy dodamy do niej np. pełnoziarnisty ryż lub kaszę to mamy już gotowy lunch albo nawet obiad. Danie to, w języku hindi nazywa się gajar mutter i oznacza właśnie marchewka z groszkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/11/marchewka-z-groszkiem-po-indyjsku-z.html