Kokosanki na białkach

Paulina
Desery
21.11.2016 19:11
Kokosanki na białkach
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki na około 25

  • białka z 2 jaj
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 200 g
  • masło 80 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • szczypta soli

Przepis

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu lub mikrofali. Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy roztopionym masłem, mieszamy do połączenia składników. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier stale miksując. Następnie partiami dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Zwilżamy dłonie i delikatnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

Smacznego