BABECZKI MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM LUKREM

Gosia
Desery
09.10.2016 23:55
BABECZKI MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM LUKREM

SKŁADNIKI: (na 12 babeczek) 200 g ugotowanej lub upieczonej w folii marchwi 3 jajka 190 g mąki 130 ml oleju roślinnego 120 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka sproszkowanego lub ½ łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta kardamonu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dla mnie marchewka ma tylko trzy logiczne wykorzystania: na surowo, w zupie, a najlepsza opcja to ta w cieście, lub babeczkach. Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości lub pieczemy w folii w 180 st. C. Na szczęście wraz z wietrznymi dniami i deszczem w ilościach hurtowych wróciła dynia i marchewki we wszelakich wersjach smakowych. Przygotuj lukier z przepisu na LUKIER KRÓLEWSKI dodając wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i 50 g więcej cukru. Wystudzone babeczki maczamy w lukrze lub oblewamy je nim, dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Szczególnie teraz kiedy jesień wróciła na dobre i znowu trzeba się pocieszać w cenie jest to co sezonowe, słodkie, smaczne i najlepiej zdrowe. Dlatego do tych babeczek dodałam imbir i szczyptę cynamonu, a do dekoracyjnego lukru użyłam soku z pomarańczy i kandyzowanej skórki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2016/10/09/babeczki-marchewkowe/